Murganheira
I de nordligaste delarna av Beira-regionen hittar man idealiska klimat- och geologi-förhållanden för för att skapa viner med intensiva smaker och aromer. Där, i den bergiga Távora-Varosa regionen, producerar det familjeägda Murganheira med systerproducenten Raposeira, sedan mer än 40 år, några av de bästa mousserande vinerna i Portugal.
Druvorna odlas på 30 ha egna vingårdar samt hos en rad kontrakterade odlare. Druvor som används är framförallt typiska portugisiska som Malvasia Fina, Gouveio Real, Cerceal, Chardonnay, Touriga Nacional, Touriga Franca, och Tinta Roriz.
I den moderna och avancerade produktionsanläggningen produceras ungefär 1 miljon flaskor mousserande vin per år. Dessutom framställs stilla vita. röda samt rosé-viner av högsta kvalitet.
I Murganheiras källare lagras ca 6 miljoner flaskor mousserande vin. Med minst 3 års lagring på jästen blir resultatet fantastiska typiska portugisiska Espumantes.
Även om Portugal inte är särskilt känt för sina mousserande viner, tenderar de från Távora-Varosa vara av hög kvalitet. Det var detta faktum som ledde till att området var det första i Portugal som officiellt avgränsades för mousserande viner 1989. Området kännetecknas av granitjordar, fattiga på kalksten och av ett torrt inlandsklimat med kalla vintrar. Vingårdarna i Távora-Varosa ligger normalt på mellan 500 och 810 meter över havet. Detta faktum leder till att regionen är ett av Portugals kallaste vinodlingsområden. Den dominanta jordtypen är granit och skiffer något som absorberar värmen från solen under dagen och förser vinrankorna med värme under de kalla nätterna.