Portugals viktigaste vindistrikt

Vinho Verde

Vinho Verde vinerna kommer ifrån den svala, regniga, grönskande Minho-regionen i nordvästra delen av Portugal. Regionen är ett av de mest nederbördsrika områdena i Europa med i genomsnitt 1500 mm nederbörd per år. Vinstockarna växer i bördiga granitjordar längs floderna som rinner från bergen i öster och mynnar ut i Atlanten i väst.

Regionen är den största vinproducerande regionen i Portugal. Den sträcker sig från Minho-floden, som utgör den norra gränsen mellan Spanien och Portugal, ända ned längs kusten till Porto och inlandet så långt söderut som ca 30 km söder om Duoro-floden.Det svala fuktiga klimatet gör att det krävs luftiga vingårdar med god solexponering för att får en bra kvalitet på druvorna.

Vinho Verde vinerna kännetecknas av sin höga syra. Smaken beror av vilka druvor som använts – blommig Laureiro, metallisk Trajadura, mineralaktig Avesso och Pedernã (Arinto) och inte minst den diskret doftande fylliga Alvarinho. Vinerna upplevs ofta som lätta, krispiga och aromatiska, ofta med en lätt spritsighet, ibland med en viss sötma.

Mest känt är Vinho Verde för sina vita viner men det finns även rött Vinho Verde av druvorna Alvarelhão, Amaral, Borraçal, Espadeiro, Vinhão, Pedral, Padeiro och Rabo de Ovelha.  Det röda vinet är ett lätt och fräscht vin som helst skall drickas svalt, gärna till traditionell lokal mat som exempelvis sardiner. Generellt gäller att annars att vinerna från Vinho Verde passar till sallader, fisk, skaldjur, grönsaksrätter, citrussåser och asiatiska rätter.

Douro

Douro har sedan länge varit mest känt för sina fantastiska portviner. Men de branta sluttningarna ned mot Duoro-floden passar även utmärkt för att odla druvor väl lämpade för produktion av högklassiga röda och vita torra viner.

Den 897 km långa Douro-floden börjar sin resa på 1500 meters höjd i norra delarna av centrala Spanien för att till slut mynna ut vid Porto vid Portugals atlantkust. Landskapet kännetecknas av branta sluttningar ned från kullarna mot floden. Den som besöker vingårdar i Dooro-dalen får räkna med en hissnande resa på smala, slingriga vägar runt kullarna som tornar upp sig längs floden.

Vinrankorna som växer i sluttningarna är härdade i den granitbaserade jorden med rötter som fått gräva sig djupt ned i jordlagren för att söka efter vatten. Men den svårgenomträngliga graniten har också en positiv inverkan, nämligen genom att lagra värme från de soliga dagarna till de kalla nätterna. Ett mått på hur svårt det är att utnyttja Douros steniga terräng för vinodling är att bara 17 procent av det lagligt potentiella vingårdslandet planterats med vinstockar.

Röda Douro-vinerna tillverkas av Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Barroca, Sousão, Bastardo, Mourisco Tinto, Castelão, Rufete, Tinta Amarela (Trincadeira), Tinta da Barca och Tinta Francisca och vita från Viosinho, Malvasia Fina, Rabigato, Códega, Gouveio, Donzelinho Branco, Esgana Cão och Folgazão för att nämna några exempel. Vingårdarna återfinns såväl på sluttningarna ned mot Duoro-floden som på hög höjd på platåer vid sidan av floden.

Bairrada

Bairrada är en mindre region, söder om Porto och inte långt från Atlant-kusten.. Här är de röda vinerna riktiga fynd. Den lokala druvan heter Baga. Den är liten och kompakt och ger viner som är kraftiga, fruktiga, bäriga och tanninrika och mycket lagringsdugliga. Druvan är tjockskalig och fordrar talang, tålamod och tid för att utvecklas. Och uppfylls dessa kriterier får man sagolika viner, komplexa och aromatiska med stor lagringspotential. Många menar att mogna bagaviner påminner om högklassiga Barolo- eller Bourgogneviner. Bairrada är också känt för sina mousserande viner.

Namnet Bairrada kommer av det portugisiska ordet för lera, ”barro” vilket också är den dominerande jordmånen, uppblandad med antingen kalksten eller sand. Här finns potential och det framför allt från de 30-tal privata producenter som finns i distriktet.

Alentejo

Alentejo är hett. På sommaren stiger temperaturen ofta över 40-gradersstrecket. Distriktet ligger sydost om Lissabon. Trots att distriktet upptar en tredjedel av Portugals yta så bor här bara ca 5 % av landets befolkning. Regionen är mest känd för sina röda viner, som generellt är fylliga, fruktiga och lagringsdugliga. Det varma klimatet gör att druvorna lätt blir övermogna och det gäller att skörda i tid, många skördar redan i början av augusti. Många producenter har sina vinfälten på höglänta områden där de svala nätterna hjälper druvorna att mogna med bibehållen syra. Röda Alentejo-viner framställs av Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Castelão, Syrah, Touriga Nacional och Trincadeira. Vita av Arinto, Antão Vaz, Roupeiro, Fernão Pires samt Perrum.

Dao

Dao-distriktet som ligger söder om Douro-floden är ett av de vindistrikt i Portugal som anses ha högst potential. Tyvärr har vintillverkarna ett rykte om sig att inte leverera den kvalitet som man skulle kunna men detta är något som sakta förändras till det bättre. Majoriteten av Dao's vingårdar ligger på 200 – 500 meters höjd, något dom gör att druvorna får mycket sol dagtid men även en välbehövlig svalka nattetid. De skyddas från Atlantens regn och kraftiga vindar av flera bergskedjor. Distriktets mest använda rödvinsdruvor är Touriga Nacional, Alfrocheiro, Jaen, Aragonez och Rufete. Till vitt använder man sig av Encruzado, Bical, Cercial och Malvasia.

Product added to compare.

Den här webbplatsen innehåller information om alkohol.

För att besöka den eller handla måste du ha fyllt 20 år.

Vänersborgs Vinagentur använder kakor (cookies). Våra cookies används för att samla in information om hur du interagerar med vår webbplats och låter oss komma ihåg dig. Informationen används för att förbättra och anpassa din webbläsarupplevelse och för analyser och statistik om våra besökare både på webbplatsen och i andra medier.