Portugals vanligaste druvor

Vita druvor

Arinto

Arinto är utan tvekan en av de främsta vitvinsdruvorna i Portugal. Den odlas över hela landet, från Minho i norr till Algarve i söder. Druvan har omnämnts i den portugisiska vinlitteraturen sedan början av 1700-talet.

Druvan har låg produktivitet vilket i sin tur ger högkvalitativa viner. Den odlas på alla typer av jordar men föredrar torr och väldränerad kalkrik jord. De klart gula druvorna är små till medelstora och och växer i relativt stora och kompakta klasar.

Arinto-vinerna är citrongula utom när de är skördade sent. De har en medelstark doft med blommiga och citrus toner och ibland med inslag av mineral. Jäsningen som ofta sker med skal ger viner med intensitet och komplexitet. Vinerna får en god balans mellan alkohol och syra, i de atlantnära områdena med en alkoholhalt på 11 – 12% medans de i inlandet uppnår en alkoholhalt på 12 – 13,5%. Vinerna utvecklas bra både på ekfat och i flaska och har en bra potential till att vara endruvsviner.

Alvarinho

Alvarinho är en vit druva som härstammar från de nordvästra delarna av den Iberiska halvön. Druvan betraktas som en av de noblaste portugisiska druvorna och producerar viner i världsklass. Av druvan produceras såväl stilla viner som Vinho Verde och mousserande viner. Alvarinho odlas i hela Portugal och även på andra håll i världen men i Portugal är den absolut vanligast i Vinho Verde distriktet.

Även Alvarinho har låg produktivitet vilket resulterar i högklassiga viner. Den trivs bäst i granitbaserad jord och tycker inte om fuktigt klimat och dåligt dränerad mark. Vinerna har en ljust gul färg med citrongula inslag. Aromen är intensiv, distinkt och komplex med inslag av persika, banan, citron, passionsfrukt, lichen och nötter. Alkoholhalten ligger normalt mellan 11,5 – 13% med en hög total syranivå. Vinerna utvecklas extremt bra på ekfat och senare även på flaska i upp till 10 år.

Antao Vaz

Antão Vaz är en druva som återfinns i Alentejo-regionen sydost om Lissabon. Från början fanns druvan enbart i trakterna runt Vidigueira men odlas nu för tiden över hela Alentejo.

Druvan har hög produktivitet så druvbonden får lägga manken till med utgallring i vingården för att kunna få ett vin med hög kvalitet. Druvan trivs bäst i torr med näringsrik jord i områden med mycket sol. Det senare uppfylls med råge i Alentejo. Den gulgröna druvan som växer i stora, förhållandevis glesa klasar har ett mycket tjockt skal.

Antão Vaz ger viner med förhållandevis hög alkoholhalt, 12,5 – 13.

Verdelho

Verdelho-druvan kom till Portugal redan på 1600-talet då den planterades på Azorerna och Madeira. Druvan förekommer mera sällan på fastlandet men på de platser där den odlas ger den viner av högsta kvalitet.Normalt ger Verdelho en mycket låg avkastning i vingården. Den trivs på de flesta typer av jordar även om den trivs allra bäst med viss fuktighet. Druvorna är små, eliptiska och gulgröna och växer i små klasar. Verdelho-vinerna har som regel en hög alkoholhalt på 13,5 – 14% speciellt om den odlas i ett varmt klimat. Druvan är en utmärkt komponent vid produktion av högkvalitativa viner. Vinet har en svagt gul färg med aromer av kaprifol, lime och exotiska frukter. Frisk balanserad smak med lång eftersmak.Vinerna lämpar sig väl för lagring.

Bical

Bical-druvan härstammar från Beiras-regionen men finns idag i hela Bairrada-distriket och även på andra platser i Portugal. Den har, liksom många andra portugisiska druvor olika namn beroende på var den odlas. Exempelvis benämns den Borrado das Moscas i Dao-distriktet och Arinto de Alcobaca i Alentejo. Druvan ha hög produktivitet och måste hållas efter och gallras hårt för att ge viner med hög kvalitet. Druvan gröngula eliptiska druvan växer i relativt kompakta klasar. Druvan får karaktäristiska bruna fläckar när den mognar. Den trivs på de flesta jordar, dock inte alltför fuktiga sådana.

Om man inte hållit produktiviteten i styr så får vinerna en alkoholhalt på 12.5 – 14.5% men viner från en välgallrad vingård hamnar på en alkoholnivå på 11 – 13%. Bical-vinerna har en färg som kan variera från citron-gult till klart gul Aromen är fruktig och smaken är alkoholrik, mjuk och komplex. Vinerna passar mycket bra för ekfatslagring.

Viner med låg alkoholhalt som skördats tidigt passar mycket bra som mousserande viner.

Laureiro

Laureiro-vinerna är de ur ekonomisk synpunkt viktigaste vinerna i Vinho Verde distriktet. Druvsorten är känd i Portugal sedan slutet av 1700-talet.

Druvan är extremt produktiv och måste i likhet med andra högproduktiva druvsorter hållas efter hårt för att ge ett högkvalitativt vin. En alltför hög avkastningen resulterar i viner med hög total syrahalt vilket får de karaktäristiska aromerna att försvinna.

Druvan trivs bäst på djupa jordar med medelhögt näringsinnehåll, gärna något torra. Vinerna från Laureiro får en alkoholhalt på 10,5 – 12,5% med hög syra. Färgen är citrongul. Aromen är blommig med inslag av akacia, lime, frukt, persika och tropiska frukter. Druvan används i såväl stilla viner som i viner av Vinho Verde typ. De stilla vinerna utvecklas väl i flaska i uppåt 5 år.

Rupeiro

Roupeiro-druvan återfinns i de flesta av Portugals vindistrikt och har lika många namn som distrikten den återfinns i. Roupeiro kallas den för i Alentejo, Siria i Beiras medans den i Algarve går under namnet  Crato Branco. 

Druvan är högproduktiv särskilt på unga stockar men den avtar med stockens ålder. Den föredrar att odlas på sluttningar i varmt klimat och föredra att vara utan regn i september.

De små, elliptiska gulgröna druvorna växer i förhållandevis små klasar. Roupeiro-vinerna har normalt en alkoholhalt på 11,5 – 12,5% med en förhållandevis låg syranivå. Det lätt gula vinet har aromer av citrus och tropiska frukter, persika och melon. Vinerna är avsedda att drickas unga då dess karaktär tenderar att försvinna relativt snabbt. 

Blå druvor

Touriga Nacional

Den kanske mest använda druvan för produktion av röda viner i Portugal. Klassificerades redan på slutet av 1700-talet i Douro och Bairrada. Numera odlas Touriga Nacional över hela landet. En av dom stora portvinsdruvorna men används även i hög grad i torra rödviner.

Druvan som har låg produktivitet är liten med ett förhållandevis tjockt skal vilket ger en koncentrerad färg och smak. Smaken beskrivs oftast som fruktig och smakrik.

Touriga Nacional ger ett mörkröda, ogenomskinliga viner med hög alkoholhalt, 12,5 – 14,5%. Doft av violer, skogsblommor och röda bär. Smaken är fyllig och komplex och viner framställda på Touriga Nacional är oftast av hög kvalitet och kan lagras länge.

Trincadeira

Härstammar, likt Touriga Nacional, från Bairrada men återfinns numera framförallt i Alentejo-distriktet. Som så många andra portugisiska druvor återfinns den med andra namn beroende på region.

Druvan är mycket väderkänslig och ger under rätt förhållanden relativt hög avkastning. Den betraktas som relativt besvärlig att handskas med. Vinrankans rika lövverk gör att den måste beskäras under hela säsongen och skördas inte druvan i exakt rätt tid så blir vinet inget vidare.

Under rätt förhållanden blir viner tillverkade av Trincadeira av mycket hög kvalitet. Detta gäller inte minst i Alentejo-distriktet där det torra klimatet passar druvan väl. Vinerna blir alkoholrika med an alkoholhalt på 13 – 14,5%. Doft av plommon och kryddor och smak av choklad, röda frukter, peppar och kryddor.

Aragonez / Tinta Roriz

Tinta Roriz eller Aragonez som den kallas för i Alentejo är samma druva som den spanska Tempranillo. Druvan är kanske mest känd för att den finns med i två mytomspunna viner från den iberiska halvön – den spanska Vega Sicilia och den portugisiska Barca Velha.

Druvan ger god avkastning och goda år tillverkas enastående viner på Aragonez, fylliga och smakrika. Även denna druva är en av de stora druvorna vid tillverkning av portvin.

Likt de flesta portugisiska druvor ger Aragonez alkoholrika viner på 13 – 14,5%. Dofter av peppar och röda bär. Fruktig smak. Kan lagras.

Alicante Bouschet

Druvan är en korsning mellan två franska druvor Grenace och Petit Bouchet. Det speciella med Alicante Bouschet är att det är en så kallad teinturier, dvs en druva med färgat fruktkött. Den används som ensam druva till alkoholstarka viner. Ett annat användningsområde är att sätta färg och ge tanniner till viner av enklare, högavkastande druvor. I många fall är druvorna bättre när de odlas i riktigt varmt klimat, såsom i Alentejo, Portugal, i centrala Spanien eller på Sicilien.

Druvan odlas idag främst i Spanien och i Portugal. Det finns också odlingar i Italien och i Kalifornien.

Tinta Barocca

Detta är en av de vanligaste druvorna i Douro och en av de fem officiellt rekommenderade sorterna för Portvin. Man möter den sällan som ett endruvsvin, men den utgör en del av de flesta röda Douro-blandningar, där druvan, tack vare sitt mörka men tunna skinn, bidrar med mörk färg utan för mycket tannin.

Trots höga utbyten är druvorna rika på socker och potentiell alkohol, och är en pålitlig producent med god resistens mot skadedjur och sjukdomar.

Druvan klarar sig dock dåligt vid överdriven värme eller mycket regn, och druvor som plötsligt blir övermogna kan snabbt bli till russin på vinrankan. 

Touriga Franca

Detta är en av grundkomponenterna i röda Douro-blandningar, och också en av de fem officiellt rekommenderade druvorna för portviner. Det är den mest planterade druvan i Douro, som för närvarande står för cirka en femtedel av det totala vingårdsområdetl.

Touriga Franca gör rikt färgade, täta men ändå eleganta viner med inslag av björnbär och blommor, fasta men sammetslena tanniner som bidrar till goda möjligheter att åldras värdigt. Druvan blandas ofta med Tinta Roriz och Touriga Nacional.

Bortsett från förmågan att ge fantastiska viner är den populär i vingården för sin motståndskraft mot skadedjur och sjukdomar och dess tillförlitliga goda skördar av friska druvor.

Product added to compare.

Den här webbplatsen innehåller information om alkohol.

För att besöka den eller handla måste du ha fyllt 20 år.

Vänersborgs Vinagentur använder kakor (cookies). Våra cookies används för att samla in information om hur du interagerar med vår webbplats och låter oss komma ihåg dig. Informationen används för att förbättra och anpassa din webbläsarupplevelse och för analyser och statistik om våra besökare både på webbplatsen och i andra medier.