Vinlandet Portugal

Portugal brukar ligga på ungefär tionde plats i världen när det gäller vinproduktion. Man producerar allt från lätta Vinho Verde till starkviner som Madeira och Portvin.

Portugiserna har alltid haft en förkärlek för kraftfulla, sträva och alkoholstarka röda viner samt lätta spritsiga vita viner. Att dessa inte alltid tilltalade exportmarknaden spelade mindre roll, eftersom portugiserna mer än gärna drack upp allting själva. Under de senaste 15 - 20 åren har detta förändrats. Landets ekonomi har försämrats vilket har bidragit till att den inhemska konsumtionen minskat från 70 liter per person (1995) och år till nedåt 50. Detta har inneburit att de inhemska priserna pressats nedåt. Båda dessa faktorer har gjort att de portugisiska vinproducenterna har tvingats att utveckla sin vinexport och därmed i viss mån anpassa sig till omvärlden. Trots denna anpassning har man lyckats behålla den portugisiska stilen och samtidigt hålla nere priserna.

Portugals mest kända områden för produktion av lättvin är förmodligen Dao, Douro och Bairrada några mil söder om Porto. Norr om dessa ligger Minho, ett distrikt som är mest känt för sin vita Vinho Verde viner. I södra hälften av landet är det framför allt Alentejo som vunnit gehör för sina prisvärda, fruktiga och kraftfulla viner.

Portvinet kommer uteslutande från Douro-distriktet och de fantastiska Muscat-vinerna från Peninsula de Setubal söder om Lissabon. Och så har vi ju Madeira vinerna från ön Madeira ute i Atlanten, väster om Marocko.

Portugal bruka ligga på ungefär 10.e plats i världen när det gäller vinproduktion. Av en total produktion på ca 6 miljoner hl exporteras ungefär 2,7 miljoner. Den inhemska vinkonsumtionen för personer över 15 år ligger på drygt 50 liter per år vilket kan jämföras med den svenska som ligger på knappt 30 liter per år.

Förutom att producera förstklassiga viner så står Portugal för drygt 30% av världens totala korkproduktion. Detta gör Portugal till världens största producent och exporten av vinkork omsätter ca 500 miljoner euro årligen.

Att Portugal är beroende av sin vinproduktion ser man tydligt genom att ca 15 % av befolkningen på något sätt är sysselsatta inom vinindustrin.

Product added to compare.

Den här webbplatsen innehåller information om alkohol.

För att besöka den eller handla måste du ha fyllt 20 år.

Vänersborgs Vinagentur använder kakor (cookies). Våra cookies används för att samla in information om hur du interagerar med vår webbplats och låter oss komma ihåg dig. Informationen används för att förbättra och anpassa din webbläsarupplevelse och för analyser och statistik om våra besökare både på webbplatsen och i andra medier.